victoire
 

Victoire: 50 jaar scheepsbouwtraditie
 
Victoire kent een rijke historie. In 1961 werd aangevangen met de bouw van het eerste ontwerp; een 22 voets zeiljachtje voor de Nederlandse kustwateren. Ontworpen door Dick Koopmans sr. en gebouwd op de werf in Alkmaar door Victoire’s oprichter Klaas Vader. Met 400 kg ballast onder aan de vinkiel een prachtig zeewaardig scheepje. Zo betrouwbaar dat Klaas Vader altijd tegen de kopers zei: “als je ermee omgaat krijg je een nieuwe”.
 
Inmiddels 50 jaar verder zijn er ongeveer 1200 schepen gebouwd en nog steeds even duurzaam en betrouwbaar. “Wie de wereldzeeën wil bevaren, moet een Victoire hebben”, wordt er gezegd. Door de jaren heen zijn er vele scheepstypen gebouwd, steeds groter en steeds zeewaardiger. Allen van de hand van Koopmans sr. De laatste ontwerpen zijn van Dick Koopmans jr. maar staan in dezelfde traditie: moderne klassiekers met prachtige vaareigenschappen. Zoals Dick Koopmans jr. altijd zegt: “50 knopen wind en vol getuigd, zelfs als je niet kan zeilen kan er nog niets gebeuren”.
 
Sinds 2009 is de werf in handen van Shiprepublic waar de V37 en de V42 gretig aftrek vonden. In 2010 werd begonnen met het re-design van deze modellen. In samenwerking met Dick Koopmans jr. en de designers van Powerhouse Company werden deze schepen voorzien van een compleet nieuw interieur en een prachtige look and feel, zonder de traditie van 50 jaar scheepsbouw uit het oog te verliezen.